UBUD – Experiențele mele preferate
Cu toții cred că am văzut “Eat, pray, love” și că ne vine invariabil în cap atunci când spunem UBUD. Cu toate astea, eu nu am mers pe ideea din film, ci auzisem de acest loc de la diferiți practicanți de yoga, de la cei care fac retreaturi acolo și de la prieteni. Și mi se spusese că o să-mi placă mult de tot, ceea ce s-a și întâmplat. Ghinionul face că a început nebunia cu virusul, așa că, din cele 8 pe care le-am petrecut acolo, doar vreo 4 au fost pentru vizitat și activități. Am stat mai mult la cazare, am ieșit în unele seri doar să mănânc ceva în apropiere și cam atât. Totuși, sper să revin deoarece UBUD are o mulțime de lucruri de oferit, fie că mergi pentru o vacanță scurtă, fie că decizi să te muți acolo o perioadă.
În primul rând, o să încep cu locul unde recomand cazare. Dacă stai puțin și vrei să vezi cât mai multe, clar în centru e foarte ok, deoarece ajungi destul de repede la orice cafenea, magazin, templu. Dacă însă vii pentru regăsire sau pentru a lucra o vreme mai îndelungată, e ok să îți iei o vilă sau un bungalou în partea mai puțin populată, la periferie, cu vedere la orezării. În Ubud nu ai ieșire la ocean și e extrem de dificil să te deplasezi fără scuter. Ai și Grab (Uberul asiatic), dar se merge greu, costă, e complicat cu așteptatul. Cazarea e ieftină, chiar și la vile de lux, comparativ cu orice în Europa, așa că poți sta cu 100 de dolari o săptămână sau cu câteva sute într-o casă cu piscină proprie. Oferta este extrem de generoasă, așa că aici nu vor fi probleme.
Pe lângă mâncarea super bună & sănătoasă, multe temple, localnici amabili, verdele ăla crud, palmieri și tot felul de vegetație, străzi pline de ofrande, energia specială a locului, tot felul de obiceiuri ale oamenilor, vreau să vă las aici ce cred eu că nu trebuie să ratați și ceea ce mi-aș dori să experimentez din nou, dacă mă întorc în UBUD.
Pyramids of Chi – probabil locul cel mai deosebit văzut. Este un loc pentru meditație și alte tipuri de practici spirituale, extrem de modern, cu un shop cu produse locale la intrare, cu un decor special, un teren vast încărcat de mini piramide și zone de relaxare sau meditație. Am ajuns aici, am primit un suc natural, apoi coordonatoarea ne-a condus în piramidă pentru Sound Healing Meditation. A durat 2 ore, dar am simțit că toate energiile s-au aliniat și că am ajuns un pic mai mult la mine. Nu știu dacă practicați sau nu, dacă aveți înclinare spre partea spirituală, dar fie și numai pentru loc, trebuie să îi dați o șansă. Biletul pentru o clasă este undeva în jur de 150-200 lei.
Alchemy – unul din cele mai frumoase restaurante la care am fost vreodată. Este primul 100% vegan și raw vegan din Ubud și vine cu zone de relaxare, zona de mese, o mini cofetărie, bucătărie deschisă. Am băut o cafea cu lapte vegetal, am mâncat o salată doar cu verdețuri și un tort vegan cu morcov. Dar cel mai mult mi-au plăcut decorul și ceilalți clienți, parcă toți erau în armonie cu ei, mulți nomazi digitali, relaxați, simpatici și zâmbitori. Acceptă și câini, totul este eco, iar personalul este foarte prietenos.
Saraswati Temple – sau Lotus temple cum este cunoscut, deoarece sunt o mulțime de lotuși în fața templului. Am fost și ziua să îl văd, am băut chiar o limonadă la terasa lipită de acest obiectiv turistic de unde se vede templul, dar experiența inedită este spectacolul oferit aici, aproape în fiecare seară când nu e pandemie, de o trupă de artiști. E un mix de dansuri și cântece balineze, costumele sunt senzaționale și uiți de orice altceva pentru două ore.
Monkey Forest – un obiectiv turistic care nu trebuie ratat, mai ales dacă nu ai mai fost nicăieri în Asia de Sud Est. O să te plimbi printre maimuțe, o să poți să te pozezi cu ele, o să vezi cum îngrijitorii le păzesc pentru a nu deveni agresive și o să te bucuri ca un copil.
The Yoga barn – un studio de yoga imens, cu zone pentru ceremonii, cu săli de yoga în aer liber sub un acoperiș din bambus, cu arenă pentru dansuri spirituale și un mic restaurant cu produse vegane. A fost superb să merg la o clasă de yoga, dar cel mai mult aș fi vrut să am timp pentru Moon Yoga, urmată de o noapte în care cei prezenți rămân la povești și la un suc natural în acel loc unde se simte multă energi bună.
Ubud Ar Market – un spectacol de produse din rafie, de accesorii, de haine, umbrele, de fructe și legume și tot ce vrei. Balinezii sunt foarte artiști, pictează, sculptează, împletesc, cioplesc și fac artă din orice. Mai ales că trăiesc din asta, așa că fie și o schiță sau o cană din bambus și tot merită să cumperi de aici.
Las doar atât deoarece acestea m-au impresionat cel mai mult. Totuși, există și un Palat, există un drum printre orezării până la un mic cartier plin de artiști – Campuhan Ridge Walk, dar, cel mai minunat este că poți să îți iei șofer și să faci tot felul de excursii de o zi, fie la izvoarele purificatoare, la Parcul cultural Taman Nusa, la Goa Gajac unde este și templul lui Buddha și multe altele. Eu cred că o săptămână e prea puțin pentru Ubud. Mai zic că acest loc este ideal pentru cei care vor puțină liniște, o perioadă în care să se conecteze cu ei. Prețurile sunt mai mici comparativ cu Canggu, nu sunt petreceri, ci focusul aici este pe partea spirituală, pe creație și pe conștientizare a ceea ce este important pentru fiecare în parte.
Dacă ajungeți în UBUD să îmi dați de veste. Poate voi fi și eu acolo până atunci!
- June 21, 2020