Cât de scump este vinul în Asia de Sud-Est


Ultima dată când am scris se întâmpla acum două săptămâni și mă pregăteam să plec în Asia, pentru aproape două luni – aici. Am ajuns, sunt deja în a treia țară, am trecut prin Singapore și Malaezia, iar în prezent sunt în Thailanda de câteva zile. Până să vă prezint toate locurile prin care am trecut și să vă dau informații pe care sper să le considerați utile dacă planificați o călătorie mai lungă sau o vacanță, aș vrea să discutăm despre ceea ce mi-a lipsit poate cel mai mult – vinul.

Nu vreau să mă înțelegeți greșit, nu sunt nici alcoolică, nici o fină cunoscătoare în vinuri. Însă, am aproape mereu un vin roșu demisec în casă, iar nopțile sunt pentru un pahar de vin. În plus, de ani de zile nu comand altceva la restaurant sau în club, cu excepția vinului și a apei plate. Cocktailurile mi se par prea dubioase, mai ales dacă nu sunt făcute de cineva care realmente se pricepe. Berea nu îmi place, excepție fiind cea neagră pe care o consum extrem de rar, cu precădere atunci când mănânc ceva care merge alături de această licoare. Vinul însă, cu vinul este o altă poveste. Este parte din viața mea, un fel de Gilmore Girls, dacă știți serialul. Am paharul meu de cristal pentru el, îl asociez cu întâlnirile romantice, cu poveștile cu fetele sau cu mine însămi când vreau să mă liniștesc, sunt fericită sau tristă.

Bun! Și ajunge femeia de la oraș, locuitoare în Europa, în București, ajunge în Asia. Înainte de a porni spre Singapore, îmi spusese Anca, prietena mea care locuiește acolo, că aș putea să aduc un vin dacă vreau, că la ei este scump. Nu aș fi cărat așa ceva nici să vreau, pentru că deja bagajul era extrem de mare. În casa unde stă Anca nu există alcool, ci doar ceaiuri, din belșug. Ba chiar a încercat să mă tenteze cu diverse arome, dar nu ai cu cine să te înțelegi. Personal, asociez ceaiul cu boala și cu zile friguroare. La 30+ de grade numai poftă de ceai nu aveam. Și acum începe aventura mea în Asia și vinul!

Producția și consumul de vin în Asia nu sunt deloc încurajate de stat, oricare ar fi acesta. Există câteva podgorii în Asia, dar, în general, vinurile sunt importate din Australia sau Europa. Vorbim așadar de taxe suplimentare. Vinul este considerat produs de lux, dovadă și modul de a fi vândut în magazine și supermarketuri. Este expus în zone special amenajate, în vitrine speciale, nicidecum la raft grămadă cu restul de produse. Nu se comercializează oriunde, iar în unele cazuri există restricții precum cea din Thailanda unde, cel puțin în teorie, poți cumpăra vin doar între orele 5 și 11 PM. În practică, am găsit un supermarket în zona Phuket, FamilyMart unde mi-au dat și la 11 dimineața. La Tesco nu a fost posibil. Dacă în Thailanda am găsit sticle care pleacă de la 300 de bahti în sus, adică 10 dolari americani, în Singapore acesta începe de la minim 25 dolari singaporezi. Și vorbim aici de un vin prost. În Sky barul Marina Bay se vindeau sticle de 750ml de vin la exorbitanta sumă de 10.000 dolari singaporezi. La restautant, în medie, un pahar de vin este undeva între 25 și 50 de dolari singaporezi. În Malaezia povestea e similară, dar este puțin mai ieftin. În Thailanda e și mai ieftin, dar nu precum în România.

Markets-13

Deși Thailanda în special și Asia în general nu sunt asociate cu vinul, au și ei vinuri de calitate, unele chiar premiate la Târguri de profil. Am testat recent unul și nu mi s-a părut rău, doar că nu are gust de vin, dacă pot spune așa. Pare un fel de sangria, fiind prea dulce. Cu singuranță totul are legătură și cu faptul că jumătate din populație este islamică, așadar religia este un factor important. Vârsta minimă pentru a consuma alcool și pentru a cumpăra este și ea mult mai ridicată, comparativ cu țările europene sau America, și variază. În Thailanda este 20 de ani. Nu ai voie nici în baruri sau cluburi dacă nu ai această vârstă în țările asiatice. Am citit că prețurile sunt foarte mici în Cambodgia la vin, așadar vă țin la curent pe parcurs. Undeva între 6-10 dolari sticla în supermarket. Teoretic, la fel și în Vietnam.

27545334_10156137367588256_6289449263364064206_n

În orice caz, dacă plecați în Asia de Sud-Est, cred că trebuie să vă împrieteniți cu cidru, beri locale, rom și să uitați pentru o perioadă de vinurile de acasă. Oricum, rău nu are cum să facă, mai ales că vinul îngrășă, consumat zilnic! 🙂 

P.S. Apreciez enorm susținerea celor care se abonează la canalul de Youtube și dau share. Nu știți cât contează, mai ales că încerc să fac conținut cât mai bun, fără compromisuri, fără să mă ajute cineva, asocieri pentru a crește rapid, filmez și editez singură!

  • 34
    Shares
  • February 7, 2018
-->

Poate te interesează

10 idei pentru un viitor nomad digital (5 ani de când fac asta)
January 14, 2023
Locurile boeme din București, micul Paris!
June 20, 2021
NOMAD DIGITAL pe insulă (Tenerife 2021)
February 25, 2021
Cum este de fapt la un RETREAT DE FEMINTATE
September 30, 2020
10 locuri preferate din București
May 29, 2020
Propuneri de vacanțe tip experiență pentru 2020
December 30, 2019

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *