10 motive să faci o vacanță în TULUM (Mexic)


Auzisem despre Tulum câte ceva, dar nu mă așteptăm la ceea ce am trăit. În imaginația mea și din instastoriurile văzute nu era cum l-am simțit eu și nu cuprindea nici o mică parte din ceea ce am experimentat. Am ales Tulum din greșeală, pot spune. Știam că e pe val, dar nicidecum nu am gândit așa. Eram în San Francisco, iar planul era să pornesc spre Mexic. Inițial am vrut Mexico City. Ulterior, pentru că îmi doream să merg la Ocean, am luat un bilet de avion în Cancun. Cineva m-a pus în legătură cu un amic care stă în Tulum și pentru că îmi era puțin frică să călătoresc de una singură în Mexic, am luat și cazarea în Tulum. După 1 oră și jumătate cu un autobuz de la aeroport, am intrat în sat. Primul impact: groaznic. Toaleta autogării era extrem de murdară, eram epuizată după zborul de noapte, peste tot mizerie, mexicani gălăgioși. Am găsit un taxi la un supra tarif și am ajuns la Hotel Ginger. Aveam să aflu că plaj e la 3 km și că nicidecum nu pot ajunge pe jos. Am plâns, recunosc. O oră. Apoi am făcut un duș, iar de acolo totul a fost superb. Acum realizez că a fost o prostie din partea mea și că era o panică inutilă. Cred totuși că, dacă nu te informezi în prealabil despre ceea ce poate oferi Tulumul, nu vei înțelege ceea ce trebuie din acest loc special situat în Penisula Yucatan.

10 motive pentru care nu trebuie să ratezi TULUM, cel puțin o dată în viață:

Plajă la Caraibe – culoarea turcoaz pe care o știi din poze este reală. Sunt și ceva zone cu alge, dar nu sunt un impediment. Unele plaje private, precum cea de la La Eufemia sunt un deliciu, cu nisip fîn alb, cu petreceri în mijlocul zilei, cu valurile line, cu toată energia pozitivă. Garantez că fiecare zi la plajă te va încărca pozitiv, nu o să vezi gunoaie, nici comercianți ambulanți și nici boxe de la terase care să îți facă creierii zob. Există partea de plajă publică, cu acces oricând oricui, dar și cea din Zona Hotelieră, unde fie ești client al hotelului, fie faci consumație la beach bar sau la restaurant. Te rog să nu ratezi și o cină la malul Oceanului.

 

Ruinele Mayașe – pe care le poți găsi doar în Peninsula Yucatan. Recunosc că nu știam că e ceva unic. E imposibil să le ratezi, mai ales că sunt mai multe, iar biletul de intrare este extrem de accesibil. Plus că se află pe coastă, iar de sus vezi apa. Culorile copacilor și faună sunt senzaționale și exotice. Am văzut o mulțime de iguane și am aflat mai multe despre istoria maiașilor.

Cenote – o formațiune inedită în Penisula Yucatan, o dolină, adică un puț în mijlocul junglei. Mai există și în Turcia și Australia, dar nu atât demulte că aici. Pe lângă faptul că cele mai populare precum Chetumal sau Grand Cenote sunt amenajate special pentru scăldat și plajă, la Cenote se întâmplă și petreceri noaptea și tot felul de ceremonii spirituale. Ceva fabulos, dacă știi exact când au loc.

Mâncarea mexicană – a fost ceva divin, mai ales pentru cineva care nu mănâncă deloc carne. Am găsit tot felul de burritos cu legume, nachos cu sosuri, fructe de mare și alte mâncăruri. Prețurile diferă considerabil la restaurantele din sat versus cele din zonă Hotelieră. Adică, poți mânca și cu câțiva dolari, dar ci cu câteva sute. Același lucru se întâmplă și când vine vorba de cazare. Oricum, există o varietate impresionantă și în mod cert trebuie să testezi tot felul de preparate locale.

Partyuri – pe plajă, la cenote, în junglă, în sat, în cluburi cu vedere la Ocean. Există beach clubs extrem de opulente, dar există și baruri super mici în sat. Muzica este predominant latino, Maluma baby, dar poți găsi și petreceri electro. Mi-a plăcut mult Ahau, precum și La Eufemia, dar și altele puburi mai mici, toate decorate cu tot felul de elemente mexicane. În zona turistică petrecerile țin până dimineață, iar ziua poți să revii la cele de pe plajă. Și există și multe terase faine cu muzică live, ceea ce m-a încântat.

Retreat Centere – și cel mai tare lucru pe care îl poți avea în Tulum. Ca la ei la nimeni sau asta cred eu acum. Holistika a fost o revelație pentru mine și aș vrea să revin și să mă cazez câteva zile bune. Pe lângă clasicele spa, saună, piscină, ore de Yoga, ai și ceremonii în temple, Sound Healing Meditation, incursiuni cu inițiatori, tot felul de ceremonii de vindecare spirituală. Poți opta pentru o căsuță în copac sau cazare în hotel clasic, ai zonă de artă pe pereți în mijlocul junglei. Ceva special în totalitate care te face să conștientizezi magia acestui loc.

Lagune – un alt mod de a petrece ziua la plajă, mai ales dacă îți e frică de valurile Oceanului. Există multe în jurul satului și au aceeași apă azurie, mini pontoane și cabane acoperite cu stuf. Se pare că la Laguna de Kaan Luum poți face și băi sau împachetări cu nămol din cenote. Eu nu am făcut asta. Mi-au ajuns cele de la Lacul Sărat din Brăila în copilărie, dar e o opțiune de a petrece timp.

Mezcal – sau ceea ce am învățat nou în Tulum. Este un alcool din agave care se bea ca shot sau care este ingredient principal pentru cocktailurile din zonă. Nu știu ce are, dar dacă te lași dus de val prea mult, e posibil să nu mai știi la care petrecere ești și nici ce taxi să iei pentru a ajunge acasă. Totui, consumat în cantități moderate, este o opțiune pe care nu poți să o sări, once in Tulum.

Boutique Shopuri – cu produse artizanale și tot felul de obiecte vestimentare și accesorii făcute de localnici. Să nu credeți că vorbim de chestii ieftine. Unele piese costă și mii de euro, mai ales în magazinele din Zona Hotelieră, unde totul pare desprins parcă din magazinele concept store din New York. Fiecare astfel de boutique spune o poveste, te îmbie cu diferite arome și prezintă piese extrem de calitative, la supra preț, desigur.

Food marketuri nocturne – nu la fel de răspândite ca în Asia, dar cu un vibe super fain. Eu am nimerit la unul cu multe rulote, cu formație de la mama lor din Mexic și cu bar. Prețurile la mâncare și băutură sunt mici, poți vedea efectiv cum se distrează mexicanii, înțelegi mai bine cum sunt ei și te bucuri de răcoarea nopții în cel mai plăcut mod cu putință.

Cred că ar mai fi multe de spus despre acest loc superb din Mexic. Mi-ar plăcea să merg la un retreat aici sau la Tulum Art Festival. Înțeleg de ce proprietarii de la cel mai faimos festival din lume, Burning Man, vin aici, precum și multe alte celebrități și onlineri. Are ceva special, e un mix interesant de petreceri și spiritualitate, oamenii sunt calzi, activitățile sunt diverse. E drept, stau prost cu internetul și acoperirea la telefon, plus că nu prea sunt pregătiți ca și infrastructură pentru valul uriaș de turiști. Dar se construiește în prostie și sunt sigură că în câțiva ani va deveni un loc prea turistic, așa că sper că acest articol să vă inspire pentru următoarea destinație. Iar dacă vorbele nu v-au convins, vă las mai jos și vlogul cu cele 7 zile petrecute în Magic Tulum!

  • 23
    Shares
  • July 3, 2019
-->

Poate te interesează

5 zile în QATAR – merită să vizitezi?
December 13, 2024
Ce să nu ratezi în Paris, mai puțin turistic – partea a treia
September 14, 2024
2 zile în Tirana – capitala gri acoperită de culori
June 16, 2024
Câteva zile în Oman (Muscat, Whadi Desert și Wadi Bani Khalid)
April 07, 2024
Culorile Mumbaiului – un oraș greu de înțeles, minunat de explorat!
April 05, 2024
Experiența mea într-un ashram din India
March 31, 2024

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *