Vacanță în Tel Aviv, un oraș fascinant și surprinzător


Despre Tel Aviv auzisem de la prieteni că este un oraș modern, cu un aer berlinez și cu multe petreceri. Dar, nu mă așteptăm ca un oraș din Orientul Apropiat să fie atât de simpatic, un mix incredibil între ceea ce este cosmopolit, zgârie nori și tot feulul de magazine cu branduri de lux; și tradiții și obiceiuri evreiești, armenești, turcești și grecești. Pentru că eu așa am resimțit Tel Avivul, o amestecătură care se dzvolta constant, dar care nici nu vrea și nici nu are de ce să renunțe la tradiții. Totuși, cum nu îmi place să mă uit pe Google sau bloguri înainte de a merge undeva, ci îmi las bucuria de a descoperi totul la fața locului, am avut și câteva surprize, despre care vreau să vă povestesc pentru a le preveni., dacă vreți să vizitați această detinatie.

Atenție la pașaport!

În primul rând, atenție la pașaport, să fie valabil minim 6 luni inaninte de călătorie și să nu aibă vize dubioase. Mă refer la vize din țări precum Siria, Liban. Dacă sunteți în această situație, recomand să schimbați pașaportul și să evitați astfel un șir lung de declarații. Mai apoi, e adevărat că nu sunt apreciate glumele cu vameșii, deși recunosc că eu și feTele ne-am amuzat un pic. Când am plecat din Tel Aviv, din toată mulțimea care stătea la coadă la Security, a venit un domn și ne-au luat în față pe noi (eu și încă 2 prietene) să ne controleze, Dar, a fost de bine deoarece astfel am scăpat de o oră de stat la rând. Și am trecut astfel și cu cosmetice peste 100 ml și cu o sticlă de apă plată. Amuzant suficient. Pe mine una m-au întrebat ce am făcut și dacă am prieteni în Malezia și în Mexic, deoarece am aceste două vize pe pașaport. Am răspuns civilizat și nu a fost nicio problemă. Mi s-a părut doar procedură standard și atât.

Tel Aviv este foarte scump

Apoi, eu una nu știam că este atât de scump să fii turist în Tel Aviv. Și acest lucru mi se șoptise, dar, mă gândeam că e vorba de Orientul Apropiat, că au război în Gaza, că nu se poate să fie chiar așa, mai ales după ce am ajuns în țările Nordice sau în New York. Desigur, nu se compară cu acestea, dar e cam pe acolo. Nu există prețuri foarte mici nici în supermarketuri, nici la șaormeriile din piețe. O masă costă în jur de 100 lei, un pahar de vin vreo 40 lei, o plăcinta tradițională vreo 25 lei. Un apartament central, aproape de mare, a costat 2500 lei pentru 4 nopți, 4 persoane. Mi-a plăcut mult că se putea plăti în euro, dolari sau moneda locală. Eu nu am avut nevoie deloc de cash și am plătit peste tot cu cardul. Toți ospătarii îți iau cardul, te întreabă cât lași sau nu extra, revin cu chitanța. Simplu și civilizat. Nu au Uber, deci taxiul e scump. Dar, orașul nu e atât de mare, nu e periculos nici măcar noaptea, oamenii știu engleză și chiar română, sunt prietenoși, așa că există soluții de a evita costuri inutile.

Din seria ce nu știam: sâmbătă, până la apus, e totul aproape închis și nu merge nici mijlocul de transport în comun. Așadar, de la aeroport poți ajunge la cazare doar cu taxiul. Atât bărbații cât și femeile fac armată și nu le place să le faci poze pe stradă, dacă sunt în uniformă. Locuitorii din Tel Aviv nu vor să fie asociați cu palestinienii și nu vor conversație pe această temă. În extra sezon, multe dintre restaurante și cluburi sunt închise. Locuitorii sunt foarte hipsteri-cool pentru europeni pentru că nu au la orice pas magazine de mass-market precum H&M și nici fast fooduri de tip KFC, așa că se îmbrăca mai original, mănâncă mai sănătos. Plus că au peste tot magazine tip Vintage, SH, retro, piețe cu mirodenii, țesături, accesorii, străzi cu mult graffitti. Se simte un suflu nou în Tel Aviv, că și cum ar vrea să contrasteze și mai mult cu problemele pe care țara le are în rest.

Ce consider că nu trebuie să ratați dacă ajungeți în Tel Aviv:

Plajă la Mediterană

Sunt foarte multe plaje amenajate, cu restaurante și baruri direct pe plajă. Am făcut plajă chiar și la mijlocul lui noiembrie. Există și petreceri, sunt zone amenajate cu aparate de fitness. ai autmate de unde poți închiria umbrele și șezlonguri.

Jaffa

Un orășel în sine, extrem de cochet, care mi-a amintit de Taormina din Sicilia. Te poți pierde printre străduțe și scări. Ai un port foarte frumos, poți face plimbare cu vaporul sau cu barca, ai magazine de suveniruri, sunt diverse magazine cu obiecte tradiționale, terase.

Portul Vechi unde sunt și literele I LOVE TEL AVIV

Zona a fost modernizată cu tot felul de galerii comerciale, dar are un anume farmec. Restaurantele de aici au specific mediteranean, prețuri destul de piperate, dar priveliștea noaptea merită toți banii. Există și o zonă cu parc de distracții, poți face poze cu farul și cu marea care pare infinită.

Carmel Market

Piața m-a transpus în Asia de Sud Est. În Carmel te poți pierde printre străduțe mici, printre lăzi frigorifice pline de pește, tarabe cu tot felul de mirodenii sau prăjituri, restaurante și puburi mici, vânzători care oferă suveniruri ieftine, ca în bazaar în Turcia, de la fakeuri Gucci, la țesături tradiționale evreiești.

Nachalat Binyamin Market

Cred că acesta este pe locul unu în topul meu personal, deși Google m-ar contrazice. Asta deoarece este aria recunoscută ca zona artiștilor. A fost o bucurie să descopăr atât de multe străzi colorate, magazine inedite, tot felul de spații cu geamuri mari und se țin ateliere de olărit, șlefuit lemnul, pictat și câte și mai câte. Am mâncat cel mai bun humus din lume aici, am băut cafea, am intrat chiar și întrun magazin care avea doar produse pe bază de rodie, de la creme la vin.

Mai sunt multe altele de vizitat precum: Muzeul de Artă Contemporană care are o formă inedită, dar unde eu nu am ajuns; Moscheea Hassan Bek, Yarkon Park, Rabin Square. Dar cred că, mai presus de acestea, Tel Avivul în sine e un spectacol. Arhitectura sa este în patrimoniul UNESCO, apropo.

La final vreau să laud acest oraș evreiesc pentru câteva lucruri extrem de mișto care îl clasează în top preferate și îi justificîn prezența în top orașe vibrante, din punctul meu de vedere. Oamenii sunt foarte amabili, au kilometri întregi de piste pentru scutere electrice și biciclete, au la orice pas locuri unde poți arunca plasticul care este apoi reciclat, pun accent pe mâncare vegetariană și vegană, nu sunt uniformizați de brandurile mari, nu și-au pierdut deloc din autenticitatea locală. Și, desigur, vremea face toți banii până acolo, deoarece nu este niciodată, nici măcar iarna, extrem de frig. Unde mai pui că ajungi în doar câteva ore în Iordania, Palestina, la Marea Moartă și prin tot felul de alte destinații minunate care nu au nimic în comun cu Europa. Mă bucur enorm că am descoperit Tel Aviv și îl recomand cu căldură, fie că vreți să călătoriți singuri, în doi, cu familia sau cu prietenii!

  • 35
    Shares
  • November 27, 2019
-->

Poate te interesează

5 zile în QATAR – merită să vizitezi?
December 13, 2024
Ce să nu ratezi în Paris, mai puțin turistic – partea a treia
September 14, 2024
2 zile în Tirana – capitala gri acoperită de culori
June 16, 2024
Câteva zile în Oman (Muscat, Whadi Desert și Wadi Bani Khalid)
April 07, 2024
Culorile Mumbaiului – un oraș greu de înțeles, minunat de explorat!
April 05, 2024
Experiența mea într-un ashram din India
March 31, 2024

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *