Tur de 1 Zi: Betleem – Ierusalim – Marea Moartă
Când am decis să vizitez Tel Aviv-ul, știam că vreau să ajung și la câteva din locurile celebre din Israel. Am aflat astfel că există o mulțime de operatori care organizează tururi, de o zi, de mai multe, penru oameni normali ca mine sau de lux. Sunt multe destinații spre care se poate porni din Tel Aviv, precum: Betleem, Ierusalim, Masada, Jericho, Marea Moartă, Petra și multe altele. Deoarece am avut doar 5 zile în Tel Aviv, am optat pentru un tur de o zi cu 3 destinații. Pleacarea s-a petrecut la 6:30, iar la 19:30 am revenit în oraș.
Turul Betleem-Ierusalim-Marea Moartă a costat 70 de euro, l-am luat de pe getyourguide.com și cred că a meritat, ținând cont de ceea ce am reușit să văd. Totuși, dacă aveți ceva mai mult timp, recomand o zi pentru fiecare din cele 3 locuri deoarece sunt încărcate de istorie, de frumos și de însemnătate și au ce oferi. Am pornit cu un autobuz, am schimbat apoi două microbuze și am avut în total 4 ghizi / șoferi care ne-au povestit o mulțime de lucruri, într-o engleză decentă. Nu am făcut pauză de masă la un restaurant deoarece nu avea rost să irosim o oră. Totuși, în Ierusalim am oprit în cartierul musulman pentru un falafel, iar în Betleem am avut timp 30 de minute la o terasă să bem o cafea și să luăm un sandviș.
Prima oprire a fost în Betleem, locul unde s-a născut Iisus Hristos. Aici am vizitat doar Biserica Nașterii, alăturată de Biseric Sfânta Ecaterina, catolică. Sunt și alte obiective turistice, precum Piscinele lui Solomon, mânăstiri și biserici, dar nu am avut când. De menționat că Betleem se află în Palestina, nu în Israel, așa că trebuie să aveți la voi pașaportul. Când am ieșit din oraș, am fost opriți și a urcat o fată în uniformă militară pentru a controla dacă este totul în regulă.
Am trecut granița și, 30 de minute mai târziu, am ajuns în Ierusalim. Nu știu ce se află în tot orașul, dar Orașul Vechi, înconjurat de un zis imens, este absolut impresionant. Ierusalimul vechi este un mix de culturi: ortodoxă, catolică, armeană, musulmană. Cartierele sunt bine delimitate, străduțele sunt mici, există peste tot tarabe cu tot felul de țesături, bijuterii, haine, suveniruri.
Ierusalimul reprezintă un reper pentru creștini, întrucât adaposteste Mormantul Sfant al lui Iisus Hristos, un reper și pentru musulmani, întrucât aici se afla stanca de pe care Mohamed s-a înălțat la cer, dar și pentru evrei, întrucât aici se afla Zidul Plângerii – un loc de rugăciune și de pelerinaj. Și realmente cred că este un loc spectaculos, unic în lume. Atrage foarte mulți turiști și credincioși anual, în ciudă conflictelor la nivel diplomatic și a averismentelor constante de război. Mi-ar fi plăcut să îi descopăr și fața nevăzută, să am timp să analizez casele, bisericile, și chiar restaurantele și magazinele. Mi se pare absolut fascinant acest oraș și cum a rezistat el în timp.
În Ierusalim se află obiective turistice de care am auzit la orele de religie sau în filmele despre Iisus, precum: Muntele Măslinilor, Turnul lui David, Zidul Plângerii și Golgota. La Zidul Plângerii oamenii se roagă, își pun dorințe și speră la o salvare. Mormântul lui Iisus Hristos este greu de atins deoarece presupune să stai ore în șir la coadă pentru a intra. Așadar, nu am reușit să îl văd. Nici Piața centrală din orașul vechi Ierusalim nu arată rău, e plină de pisici și punctul central în jurul căruia sunt dispuse cartierele. Preferatul meu cred că a fost cartierul evreiesc. Nu, în mod cert 3 ore nu au fost suficiente și cred că o să revin aici într-o zi. Mi-aș fi luat o zi de cazare și aș fi curioasă să văd cum se prezintă și partea nouă a orașului deoarece ghida pe care am avut-o spunea că e total altceva.
Ultima oprire a fost la Marea Moartă. Asta după ce am mers o oră cu mașină pe un drum similar cu deșertul, cu tot felul de coline aride, nisip și piatră, cămile și doar puțină vegetație. Nu știam că Marea Moartă este punctul cel mai de jos de pe Pămant, situat la 430,5 metri sub nivelul mării. Nu am fost impresionată de turiștii care se dădeau cu nămolul cu proprietăți miraculoase, dar peisajul este unic, deoarece apa azur se îmbină perfect cu muntele roșiatic. A fost momentul ideal, la apus, să mă bucur de un pahar de vin, să privesc cum se schimbă culorile și să admir marea. La Marea Moartă poți veni câteva zile pentru a te caza într-un hotel sau un resort de lux pentru spa. Se poate face și croazieră, cu precădere în sezonul cald. Recunosc că nu e genul meu de mare, deoarece nu îmi place mirosul de sare, iar plaja nu are nisip, dar cred că priveliștea este absolut unică.
Vă las pe voi să judecăți dacă merită sau nu acest tur, dacă se pliază pe tipul vostru de excursie și dacă ați rezervă o zi pentru cele 3 obiective turistice în cadrul sejurului în Tel Aviv. Eu consider că a fost o alegere minunată, ieftină și care m-a purtat prin locuri pline de încărcătură istorică. Și sper, așa cum ziceam, că într-o zi să revin și să am mai mult timp la dispoziție pentru a le putea explora în voie!
- December 12, 2019