Agenție fară birou fizic, proceduri, echipă, organizare
Foarte curând se împlinesc 7 ani de când sunt pe cont propriu și cam tot atâția de când aleg, an după an, să nu depind de un birou fizic fix. Am optat și construit pe acest model mulți ani, încă de la începutul lui 2019, când am decis să colaborez și cu alții, pentru că nu puteam acoperi toate nevoile clienților prin ceea ce făceam eu, pe ce aveam la acel moment experiență și expertiză. Modelul despre care vorbesc este cel de freelancing cu freelanceri, adică o echipă completă de seniori, experți fiecare pe domeniul lui, cu care colaborez punctual, pe proiect. Nu împărțim un birou fizic, dar împreună formăm un întreg, discutăm la aceeași masă virtuală constant, suntem aliniați pe valori, pe procese și proceduri. Rolul meu nu este doar să deleg niște lucruri și de intermediar, rolul meu, ca și „fondator si coordonator” Liberty Digital este de a fi prima interfață cu clientul, coordonator de proiect, descurcător de idei, organizator, deslușiitor, psiholog, project manager, prietenă, șefă, consultant și multe altele. Apropo, nume Liberty Digital a venit la aproape 3 ani de când funcționam în formula asta. Și asta este unul dintre motivele pentru care clienții mei mă adoră, mă recomandă, rămân cu anii, pentru că nu au bătăi de cap cu mulți oameni, au un punct central, dar și pentru că dorm liniștiți. Eu una am tendința de a mă atașa de brandurile pentru care lucrez și țin la respectarea termenelor, la verificări multiple, optimizat, date… E-vi-dent, greșeli se mai întâmplă, dar e important să poți oferi încredere unui om cu multă experiență și expertiză, astfel încât să știi că repară orice și că nu te încarcă cu nimic altceva decât cu ceea ce ar fi ok să știi sau ceea ce e nevoie de la tine, din poziția de antreprenor, fie că e vorba de informații sau de aprobări.
Este nevoie real să ai un birou fizic? O să răspund mai detaliat la întrebarea asta, după 5 ani fără.
Modelul freelancing cu freelanceri, pentru mine și Liberty Digital, înseamnă astfel, cel puțin pentru moment:
- Libertatea ca fiecare dintre noi să lucreze din orice colț de lume dorește. Eu am lucrat din aproape 20 de țări din 2018 încoace, jumătate din cei 8 care alcătuiesc Liberty Digital nu sunt în București, unii sunt chiar peste mări și țări. La fel cum, alegem dacă ne închiriem un spațiu într-un coworking space, lucrăm dintr-o cafenea, dintr-un hub, de acasă, din hotel, din aeroport și lista poate continua.
- Aliniere pe proces. Fiecare om cu care colaborez este un partener căruia îi acord totală încredere și pentru care garantez clienților. Asta înseamnă că știm exact modul de lucru, fiecare ce taskuri are, că urmăm proceduri în ceea ce ține de organizare în muncă, de termene, de lucrurile birocratice.
- Valori comune. Un aspect esențial pentru mine și, în procent destul de mare, ceea ce a și dus la înlocuiri ale membrilor echipei, este să avem valori comune, cum ar fi aceea că nu muncim doar pentru bani, ci ne implicăm și avem ca scop comun să ajutăm clientul să își crească businessul. Dacă nu avem aceeași determinare, același drive, aceeași dorință de a face mereu mai bine și de a optimiza pe măsura colaborării, la un moment dat, mai devreme sau mai târziu, vor exista frustrări și vom realiza că nu avem aceeași gândire.
- Corectitudinea remunerației. Pentru fiecare proiect, punctual sau de lungă durată, înainte de a demara, avem discuții și cotații. Chiar dacă eu știu deja cât costă, să spunem, Google ads management pentru omul din echipa mea, tot analizăm clientul, potențialul, obiectivele, buget media, apoi trimitem oferta de preț. Nu consider necesar să am fee din ceea ce muncesc eu, ci e vorba mereu de corectitudine și față de ei, dar și pentru client, iar ceea ce ține de project management va fi pus separat, ca linie în buget.
- Energie pozitivă și suport proactiv. Și acestea au mai dus la despărțiri. Doresc ca mediul în echipă să fie unul cu vibrație înaltă, să ne placă ce facem, să nu așteptăm doar cât ni se dă, ci să știm să oferim și puțin extra, să răspundem la timp și să fie plăcere un nou proiect, nu încă un task în plus.
Beneficiul acestui model este că nimeni nu se face că lucrează pentru a trece ziua, ca la un job clasic, ci toți dorim să avem rezultate pe proiect și clienți fericiți. Deci, NU, în 2025, nu este deloc obligatoriu să ai birou fizic. Așa cum cei din Liberty Digital pot fi în alte țări sau orașe, tot la fel, avem clienți pe care nu i-am văzut niciodată în viața reală, ci doar pe Zoomuri, pentru că sunt în orașe diferite.
Sigur, există și lucruri care ar fi simpatice, cum ar fi să lucrăm mai des și toți împreună, să avem activități de echipă precum ieșit la un vin după muncă, să ne adunăm la un shooting de grup. Nu neg că un birou fizic poate fi și un semn de seriozitate pentru potențiali clienți, mai ales brand manageri mai în vârstă, care vin din total alte generații. Și nici nu ignor că ideile în grup pot genera linii de business și că ar pot ieși și lucruri bune din statul între aceiași pereți. Am 6 ani de lucrat la birou în agenții de publicitate, deci știu exact ce spun. Totuși, freelancing cu freelanceri înseamnă libertate de mișcare, proiecte luate cu bucurie, ajutor real pentru antreprenori rapid și eficient, cu un singur punct de contact, oameni care nu se simt forțați să forțeze lucrurile doar pentru că sunt la locul de muncă.
În ultimii 2 ani văd tot mai des acest model în piață, ba chiar unii au copiat mai multe din ceea ce propovăduiam prin 2018. Nu e bai, e vorba de digitalizare, de adaptabilitate, de eficientizare de costuri, de mobilitate, e o normalitate să ne îndreptăm spre munca remote. Totuși, și în această formulă, pentru a reuși, e nevoie de exact aceleași lucruri: adaptare constantă, învățare continuă, încredere, organizare, proceduri, responsabilitate, maturitate și muncă. Și reziliență, mai ales când ești cel care coordonează echipa, așadar zilnic o să ai de înțeles, ajutat sau coordonat diferite personalități, pe lângă clienți, și o mie de taskuri, dar și o permanentă învățare a unor lucruri de la experții din echipă, fie că vrei, fie că nu.
Sunt curioasă să aflu dacă te-ai gândit la propria ta echipă, ești confortabil angajat la o agenție, ești antreprenorul care nu concepe să nu aibă un birou fizic și supraveghere a oamenilor angajați sau… îți place ceea ce ai auzit și te gândești să te extinzi, poate în viitorul apropiat, folosind acest model?”
- March 17, 2025