Freelancer de 4 luni cu bune și rele


Am povestit acum ceva timp cum a fost prima lună ca freelancer – aici. Revin cu un update deoarece primesc des această întrebare, dar și pentru că am descoperit și alte lucruri, unele bune, altele mai puțin plăcute. Totul a început la 1 octombrie și mi-am dat atunci răgaz, mie însămi, 3 luni, pentru a vedea cum merge. Urma apoi să iau o decizie, aceea de a aplica la joburi sau nu. De a pleca din țară o perioadă sau nu. Am trecut aproape 4 luni și sunt încă aici, adică sunt încă o persoană care nu are și nici nu vrea șefi, care lucrează cu pasiune și cu toată dedicarea, care își permite să doarmă până la 11 sau să se plimbe în toiul zilei în parc, care pune pauză când nu mai poate și care, după două momente de panică, a conștientizat că nu trebuie să fie mereu în priză. Este greșit, din punctul unui workaholic care încă se tratează, să pui toată presiunea pe tine și să te lauzi sau să te plângi mereu că ești foarte ocupat.

PARTEA OK

Mi-a fost teamă că nu va merge, dar sunt bine. Nu am devenit miliardară, dar am reușit să mențin veniturile constante, să îmi plătesc ratele, să plec în vacanțe, să îmi cumpăr haine, să merg la medic. Nici nu intenționez să mă îmbogățesc deoarece nu acesta este scopul acestei perioade. Ceea ce mă face să merg mai departe este starea de liniște, posibilitatea de a selecta ceea ce fac, libertatea de a decide total. În plus, am mobilitate apraope totală, în sensul în care, prin natura tipului de activități pe care le fac (strategie de digital, performance, social media, blogging și vlogging), pot lucra de oriunde, dintr-o cafenea, din aeroport, de pe o insulă sau de la munte. Cât timp am internet bun și un laptop, este perfect. Iar asta este un factor motivant pentru mine și ceea ce face cel mai bine psihicului. Am timp și o tonă de energie pentru ceea ce vreau, prioritizez activitățile după bunul plac și nu uit să am  grijă și de mine. Iar ultimul lucru pozitiv de la a fi freelancer pe care îl voi menționa este acela că am cunoscut multe persoane interesante, de la care am învățat diverse lucruri, din mai multe domenii, fie că vorbim de educație, imobiliare, comunicare sau horeca. Fiecare dintre ei mă îmbogățește și mă face să dau tot ceea ce este mai bun din mine.

PARTEA NOT OK

DAR, cum am menționat și în primul articol: nu cred că viața de freelancer este pentru oricine. Și nu zic acest lucru într-un mod arogant, nu încerc să zic că am eu ceva special, dar sunt extrem de sincer. Dacă nu ai un bagaj solid de cunoștințe, networking bun pentru a găsi clienți și colaboratori, oameni care să te recomande și un dram de noroc, nu cred că ai cum să te menții. Viața de freelancer are și părți mai puțin bune și trebuie să ai nervii tări și să faci yoga pentru a rezista. Glumesc… și nu prea. O să ai insomii, o să ți se pară că totul se mișcă prea lent, o să simți că te repeți și că dai prea multe remindere, o să te ia lenea în timpul zilei. O să apară distragerile de tipul prietenilor care ies la party vineri, când tu a de terminat un proiect. O să ai luni în care vei câștiga mai puțin sau chiar deloc. O să faci o regândire a cheltuielilor. Va trebui să devii rapid responsabil și să faci un plan de economii, dacă nu aveai deja. Vei descoperi că nu ai asigurare medicală, că apar mereu costuri neașteptate, că furnizorii tăi nu înțeleg ce e cu taxele pe facturi și câte și mai câte. Se poate strica și laptopul, poate să pice netul acasă. În plus, cafeaua, lumina și apa le plătești tot tu, nu firma la care lucrezi. Și o să cam stai pe acasă, deci o să crească și cheltuielile cu utilitățile. O să și plângi când pierzi un proiect. O să te enervezi, o să vrei să renunți, o să îți dai două palme și a două zi o să o iei de la început.

Nu îmi permit să dau sfaturi și, cu siguranță, e prea devreme, să dau vreo rețetă a succesului. Încă o caut. Totuși, dacă caracterul tău e de luptător, nu te sperie nesiguranța, îți place adrenalina și ești un om pasionat de ceea ce faci, cred că e imposibil să nu iasă. E un mix de bine și rău, dar tind să cred că balanța este în favoarea părții pozitive. E adevărat că poți câștiga mai mult muncind mai puțin. Dar nu mereu. Cum se poate întâmpla să te păcălești și să te agiți de zece ori mai mult pentru mai nimic, cu speranța unor viitoare proiecte. Important e să rămâi în joc, cu fruntea sus, cu certitudinea că nu aduce mâine ce a adus toată luna trecută. Să fii responsabil pentru tine, să alegi înțelept, să nu te vinzi pe mai puțin decât știi că poți oferi. Și mai cred în diversificarea surselor de venit, de la mai mulți clienți, din mai multe tipuri de proiecte. Indiferent care e formula ta, consider că e minunat să nu ții toate ouăle într-un singur coș. Vorba aia.

Dacă mai aveți întrebări, mi le puteți lasă mai jos sau pe Instagram. Promit și un update după jumătate de an!

  • 62
    Shares
  • January 25, 2019
-->

Poate te interesează

Lecții din cei 6 ani pe cont propriu, de la freelancer la antreprenor
September 05, 2024
De ce ții cont înainte de a face un website + componentele sale
November 29, 2023
5 ani de antreprenoriat – 5 lecții esențiale
October 17, 2023
S-a lansat “START în freelancing în digital” – program 1 lună
September 19, 2023
De ce să participi la Training Intensiv Facebook & Instagram Ads
August 09, 2023
Câteva recomandări pentru antreprenori înainte de a-și pune brandul în online
July 03, 2023

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *