Câteva recomandări – film, carte, serial, podcast
Sunt pornită pe scris zilele astea, pe uitat la seriale bune, pe citit măcar o oră pe zi, pe mers la galerii, pe orice formă de artă și cultură sau doză de inspirație. Trec printr-o perioadă în care am nevoie să îmi hrănesc mintea cu ceva bun, fie prin imagini, în pagini, prin pictură ori să aud oameni înțelepți și mai deștepți ca mine. Și pentru că de luni de zile nu am mai făcut deloc recomandări din această serie aici pe blog, vreau să vin cu câteva, bune de digerat pe îndelete, potrivite mai ales celor care sunt în căutare proprie, în vindecare, în conștientizare sau, pur și simplu, pentru cei care nu încetează să fie exploratorii interiorului lor, să rămână curioși și să își dorească să afle mai multe despre ei, stil de viață echilibrat sau spiritualitate. Dacă toate acestea nu sunt de interes și căutați un film “cu bătăi“, un roman ușurel de vară, atunci reveniți la articolul viitor, poate acolo vor fi – poate nu. Până una alta, iată ce sper să ajungă și la voi și sper să vă îmbogățească măcar puțin viața.
Cartea “Când corpul spune nu. Costul stresului ascuns.”, scrisă de Gabor Maté. Așteptam de mult să o citesc pentru că s-a vorbit enorm despre ea. Odată începută, nu am vrut să o las din mână și a fost interesant să trec prin toate experiențele unor oameni, una reală de viață, despre cum stresul și reprimarea emoțiilor aduc boală. Cred de mult în aceste “teorii”, demonstrate la acest moment, dar pe care încă mulți le ignoră, în frunte cu medicii, care tratează bolile doar prin prisma genei, a unor factori externi, mai puțin prin a emoțiilor. Cartea este o pledoarie pentru medicina biopsihosocială, așadar trebuie citită cu mintea deschisă.
După câteva decenii de carieră medicală de excepție, în care a urmărit legătura dintre stres și boală, Gabor Maté a strâns laolaltă poveștile pacienților săi, le-a confruntat cu cele mai recente studii clinice și a dezvăluit consecințele imediate, deseori ignorate, ale stresului de zi cu zi. Gabor este un cunoscut medic canadian de origine maghiară, specialist în domeniul îngrijirii paliative. Cercetările sale vizează în special traumele din copilărie, dependența de alcool sau droguri și stresul.
Filmul “Faraway”, original Netflix – un film despre descoperire personală, mai mult din perpectiva unei femei și pentru femei, deși o să le placă și domnilor. Recunosc că i-am dat play pentru peisaj, mai apoi m-a prins povestea unei doamne în prag de 50 de ani care nu se simte susținută de soț, ori de propriul tată, plus e judecată de fiica adolescență. După moartea mamei, decide să plece în Croația, unde mama sa cumpărase o casă. Și de acolo începe regăsirea, realizat că mariajul nu mai mergea de mult, că era nevoie să afle povestea familiei pentru a înțelege unde și cine este ea.
Serialul “Another self” – pe care îl găsiți tot pe Netflix și care, deși poate pare greu de crezut, este turcesc, dar atât de departe despre ce știam sau credeam. Seria are în centrul acțiunii 3 prietene: Ada, Sevgi și Leyla. După ce Sevgi află că are cancer, cele trei aleg să experimenteze ceva diferit, dar nu știau că viețile lor vor fi schimbate definitiv. Femeile pleacă într-o călătorie către Ayvalık pentru a găsi un bărbat pe nume Zaman care organizează ședințe în care folosește metoda constelațiilor familiale. Personal, de ceva timp, îmi doresc să fac așa ceva, deși recunosc că am temeri. Mii se pare inedit că această tehnică spirituală este adusă în atenția maselor într-o formă simplu de digerat.
Podcastul “Fain și simplu” a lui Mihai Morar, probabil singurul pe care îl urmăresc constant. Îmi place selecția de invitați, tonul & abordarea lui Mihai, diversitatea tipologiilor prezentate fără judecată, întoarcerea sau deschiderea pentru unii, la simplu, la normalitate, la emoții și suflet. Sunt câteva clipuri din această serie care m-au educat, altele care m-au ajutat să analizez ce este în mine sau să trec mai ușor peste perioade mai grele precum o despărțire. Morar este minunat și îmi pare rău că încă nu am ajuns și la seria de conferințe “Fain și simplu” pe care le organizează uneori.
Cam acestea au fost recomandatile mele de suflet, la început de 2023. Aștept cu interes și altele, mai jos în comentarii, care credeți că mi-ar face bine sufletului sau din care, atât eu, dar și ceilalți, să avem ce învăța!
- March 25, 2023