Digital Nomad sau Remote din Creta – internet, mașină, locuri
Grecia este una dintre destinațiile extrem de vizitate de români, poate mult prea vizitate, dacă pot spune așa. Acesta este și motivul pentru care am avut mulți ani o reticență de a reveni în această țară, deși este incontestabil faptul că are o mulțime de lucruri minunate, este extrem de ofertantă din punct de vedere turistic și diversă, astfel încât poți merge și în fiecare an, fără a repeta destinația. Anul acesta, ținând cont și de condițiile de călătorie actuale, am acceptat să merg în Creta pentru două săptămâni. Ca de obicei, am lucrat, am vizitat, m-am relaxat, am fost și turist, dar am încercat să trăiesc puțin și ca un localnic. Și… a fost mai bine decât mă așteptăm cu internetul. Și spun asta deoarece mai toată lumea m-a speriat legat de acest aspect, iar pentru un Nomad Digital sau pentru cine lucrează remote, este esențial să existe net bun.
PREȚURILE ÎN CRETA
Să începem cu zborul pe insulă. Eu am ales Wizzair, așa că biletul a fost decent la preț, chiar și cu bagaj de cală. Apoi am căutat un apartament pe Airbnb în Heraklion, în Centrul orașului, aproape de Port. Nici acesta nu a fost foarte scump, dar prețul nu este relevant, deoarece depinde mult de nevoie, dacă vorbim de o persoană singură, de un cuplu, de copii, de dorința de a avea piscină și așa mai departe. Ce pot spune, însă, este că nu aș mai alege Heraklion, ci o zonă lângă plajă, mai ales dacă aș fi fost în vacanță. Heraklion e simpatic, dar nu e atât de populat de turiști. Mai apoi, recomand sau, mai bine zis, e obligatoriu să închiriezi mașină pentru a vedea Creta. E foarte complicat cu mijloacele de transport în comun, taxi e destul de scump pe distanțe mari, și nu merită oricum ar fi. Prețul mașinii pleacă de la 35 euro pe zi și nu e nevoie de garanție blocată pe card. Benzina e că la noi, iar prețurile la supermarket și la restaurant iar mi se par extrem de asemănătoare, poate chiar mai mici, decât în România. Cât despre suveniruri, sunt la prețuri rezonabile, unele prea mici, deoarece vânzătorii abia își revin după un an pandemic.
REMOTE WORK
Există zone de pe insulă, mai ales în partea muntoasă, unde 4G-ul nu prea merge. Totuși, la cazare și cam la toate restaurantele există Wifi care merge ok. Eu nu am avut niciodată probleme din Heraklion și am ținut calluri, prezentări și lucrat ceva zile bune. În orașele mari precum Heraklion sau Chania am văzut și alți oameni care erau la terasă cu laptopul, așa că, fie că pleci singur sau cu cineva, te vei simți ok. Iar vara, când oricum sunt 35 de grade ziua, e chiar simpatic să stai la aer condiționat, să lucrezi online, pentru că ai diminețile libere pentru cafea, sport, yoga, citit sau ce vrei să faci, plus serile, mai ales că, în prezent, în Grecia nu mai există restricții privind ora de închidere.
CE SĂ NU RATEZI ÎN CRETA
Partea frumoasă am lăsat-o la final, deoarece consider că insula Creta e foarte frumoasă și are multe de oferit, timp să fie, rezervorul plin la mașină și chef. Tocmai de aceea, dacă ai cum, nu lua cazare doar într-un singur loc. Plimbă-te de la Heraklion spre Rethymnon, spre Chania apoi fă ocol. Personal, două locuri regret că nu le-am văzut, dar le las aici deoarece sigur sunt minunate: Laguna și Plaja roz Elafonisi și Diktaion Andron, peștera unde se spune că s-a născut Zeus. Dar, cred că cel mai mult mi-a plăcut Matala, o plajă și un sătuc mai hipiot, cu niște mini peșteri unde poți urca, plus cu tot felul de terase pescărești în jurul plajei mici cu nisip.
Mai apoi, orașele Chania și Rethymnon mi s-au părut cumva similare, ambele au viață, multe străduțe mici cu magazine cu artă locală, suveniruri și tot felul de baruri cochete, port și ceva clădiri. Dar mi se păr din același peisaj. Ceva diferit în schimb ai la Agios Nikolaos, unde ai lac în mijlocul orașului. Apoi, este inedit și la Prevelli Beach, la care ajungi doar după ce străbați un munte pe jos, iar acolo ai o zonă de palmieri și vei vedea un rău și marea care se întâlnesc, pe lângă gâște care circulă libere și nestingherite printre turiști. Plajă simpatică sau pe gustul meu, mai arătoasă ca și șezlonguri, am găsit la Plakias. Și aș mai zice că merită să vezi și Spinalonga, o fortăreața fostă colonie de leproși, la care ajungi doar cu barca și unde se plătește bilet pentru a intra.
INEDIT ÎN CRETA
Uneori să greșești drumul este cel mai bun lucru posibil. Sau așa am pățit eu, când am deviat întâmplător de la traseu și am ajuns într-un sat autentic cretan, marcat astfel, plin de măslini, portocali și terase locale. Apoi am dat nas în nas cu un grup de capre și am străbătut un drum foarte strâmt prin munte. Cu altă ocazie am nimerit printre sute de oi. Mai poți merge la ateliere locale de pictură sau olărit, poți pleca acasă cu multe obiecte de decor sau veselă, poți închiria barca, poți face tracking, poți vedea multe Biserici ortodoxe sau chiar merge la o slujbă, poți intra la Acavariu și la muzee, poți căuta o seară grecească cu dans, port popular și spart de farfurii sau, de ce nu, poți face un Safari cu Jeepuri. Posibilitățile sunt infinite. Și da, nu rata viața de noapte, iar preferatele mele sunt Manitu Sunset Bliss din Heraklion pentru că e super fancy și Kanva Bar din Chania, un fel de Control grecesc. Să mai zic de Ouzo, de Salată greceasc, de pită, de deserturi, de vinuri și alte bunătăți? Nu cred că e cazul.
Concluzia mea este că da, aș alege Creta pentru a lucra o perioadă mai lungă de acolo, dar la o vilă aproape de mare pentru a avea acces rapid, fără mașină, mi-aș lua mașină să pot merge des în alte zone la cină sau să rămân peste noapte spre weekend, aș lucra și de la restaurante sau chiar de pe plajă și aș încerca să cunosc greci și nomazi. Acum a fost pe repede înainte, am lucrat cam 7 din cele 15 zile, dar tot mă bucur enorm că am făcut asta și sunt sigură că voi reveni în Grecia, cel mai probabil pe o nouă insulă. Dacă ați ajuns în Creta sau oriunde în această țară ofertantă, sunt curioasă ce recomandări aveți pentru mine pe viitor. Mai jos în comentarii!
- July 9, 2021