Neatenția la volan distruge viața ta și a altora!
Știți multitudinea de instatories făcute la volan, în timp de mașina este în mișcare? Dar reclame făcute de branduri uriașe în care cineva conduce și vorbește în același timp la cameră? Sau emisiuni celebre făcute în timp ce prezentatorii se filmează, fac tot felul de scheme, cu ochii la obiectiv? Și apoi vă știți pe voi cum scrieți mesaje, vorbiți cu cineva la telefon în timp ce țineți volanul cu o singură mână? Sau poate sunteți părinți și vi s-a părut firesc ca “cel mic” să stea și el în față? Sau cumva vi s-a întâmplat să vi se pară cool să nu purtați centură? Ori poate v-ați gândit că sunteți șoferi excelenți și că nu e nimic grav dacă conduceți cu 30 de km peste viteză legală în oraș, asta în timp ce butonați sau cu ochii mai mult în GPS? Și mie. Toate, mai puțin faza cu copilul deoarece nu dețin niciunul până la acest moment.
Am avut privilegiul de a merge la Cursul de conducere defensivă de la Academia Titi Aur. Și spun privilegiu deoarece simt că am primit o lecție importantă și că a schimbat mult în gândirea mea de șofer. Pentru cei care nu știu, acest curs se întinde pe parcursul unei zile. Prima parte este pur teoretică, cuprinde lecții despre reguli de circulație, proceduri în caz de accident, statistici rutiere, un chestionar, indicații despre starea mașinii înainte de a porni la drum și alte detalii pe care, chiar dacă le-am știut cândva, le uităm. A doua parte a zilei cuprind o serie de exerciții practice, lteste de frânarea bruscă pe o mașină cu sistem ABS sau fără ABS, precum și un simulator de control al mașinii în derapaj. Participanții simulează și poziția la volan sau circulația mâinilor pe volan, impactul frontal la 20km/h sau răsturnarea la 90 și 180 grade. Recunosc că nu am vrut să văd cum se simte impactul frontal deoarece am trecut cândva printr-un accident real, destul de urât și, cu siguranță, am o idee.
Ce vă vor spune instructorii de la Titi Aur și ceea ce spun cu insistență și eu – centura poate salva vieți. În cazul accidentului de care povesteam, dacă aceasta nu ar fi fost, probabil nu aș fi fost în aceeași formă. Ce te șochează realmente este că neatenția distruge viaț celui care conduce, a pasagerilor și a pietonilor. Vorbitul la telefon produce zilnic 9 accidente pe zi, în medie. Asta în timp ce GPSul cauzează 22 de pierderi. Mai departe de cifre, sunt oameni. Părinți care își pierd copiii, soțiile soții și lista poate continua la infinit. La Academia Titi Aur te lovește cât de inconștienți suntem când ne urcăm la volan și cât de ușor este să pierzi controlul sau să îți fie furată atenția. La finalul celor două părți ale cursului o să vezi un video cu imagini brutale pentru a vizualiza ce poți păți tu sau cei implicați în accident. Și o să ți se ridice părul pe mâini și o să îți înghețe inimă doar imaginându-ți cum ar fi să fii tu acela care o pățește.
Știu că noi toți credem că nouă nu ni se poate întâmpla. Știu că avem impresia că noi suntem cei mai țări șoferi. Știu că trăim în țara unde pietonii trec constant pe roșu, unde figurile pe patru roți sunt aplaudate și unde cumpărăm plasticuri pentru a înlocui centura astfel încât să nu ne deranjeze sunetul scos de autovehicul. În trafic este junglă, ne purtăm agresiv, vrem să fim primii, cu greu dăm prioritate, fentăm culorile la semafor și accelerăm chiar și pe Valea Oltului. Ne e teamă de radar mai rău decât de un posibil accident. Suntem, așa cum am zis, inconștienți. Nu viteza, nu lipsă centurii, nu GPSul ucid, ci neatenția. Atenție însă că nu e vorba doar de noi. Nu suntem singuri pe șosele. Neatenția noastră și a tuturor participanților la trafic poate curma destine. Să învățam să conducem defensiv, să lăsăm deoparte orice ne poate distrage, să purtăm centură chiar și în spate, să avem tetieră setată corect, să fim cu ochii în patru și să conștientizam că viața are prioritate!
Vă recomand cu tărie să mergeți la Cursul de conducere defensivă de la Academia Titi Aur alături de familie, de prieteni sau de colegi. Un voucher este o idee excelentă, mai bună decât orice obiect material. O să plecați acasă schimbați și o să priviți altfel șofatul după această experiență. Hai să fim cu toții șoferi mai buni!
- January 21, 2018