Atelierele Încrederii sau cum susținem educația copiilor defavorizați
Toți avem câte o poveste din copilărie despre încrederea în noi sau lipsa acesteia, sunt convinsă. Și eu, ca multe alte fete de atunci și de acum, am avut probleme în ceea ce privește încrederea în mine. Primele interacțiuni cu școala pot fi traumatizante, relațiile de familie creează daune interne, primele sentimente pentru cineva îți pot scădea stima de sine, dacă nu sunt reciproce. Cred că fiecare avem în minte un moment care ne-a marcat și care ne-a făcut să devenim maturii de azi. Și, fără doar și poate, a fost esențial să existe alături persoane dragi care să ne ridice moralul, să ne impulsioneze, să ne inspire și, în ultimă instanță, să ne îndrume, prin cuvinte sau prin prorpiile gesturi. Totuși, există copii care nu au familie sau mentori, care vin din medii mai puțin favorizate și care au realmente nevoie de sprijin pentru a se dezvolta corect și a conștientiza cât de importantă este educația.
Zilele trecute am fost la o prezentare numită “Atelierele încrederii” realizată de Always în parteneriat cu Teach for România. M-am alăturat cu drag acestei cauze deoarece am nostalgii cu Always, brandul care venea cu worhshopuri educative în școlile din România încă de acum 20 de ani. Dar, mai presus de orice, am fost prezentă acolo pentru a vedea cu ochii mei copiii care sunt ajutați să conștientizeze importanta educației. Ambasadorii brandului: Oana Cuzino, Andreea Berecleanu, Anca Sină Sere și Nicole Cherry au povestit despre traseul lor profesional, apoi au intrat în joacă și au asistat adolescenții la câteva ateliere. Andreea Berecleanu a făcut echipe și i-a provocat pe cei mici să facă câte o știre. A fost emoționant să văd fericirea pe chipurile lor atunci când și-au citit vorbele adunate pe hârtie și satisfacția de a face ceva util și plăcut. Cam așa ar trebui să fie și școala, un mod interactiv de a învăța prin joacă, prin implicare, alături de colegi, fără competitivitate absurdă, fără lupte și fără a toci din manuale fără noimă.
Always lansează alături de Teach for Romania „Atelierele Încrederii”, ca parte a campaniei „Profesorii Încrederii”, cu rolul de a încuraja elevii din ciclul gimnazial să viseze cât mai departe și să creadă cu adevărat că orice vis poate deveni realitate. Conform studiului* prezentat de Always în anul 2014, în cadrul campaniei #CaOFată, mai mult de jumătate (56%) dintre fete își pierd încrederea în sine în perioada pubertății, prima menstruație marcând momentul cu cel mai mic nivel de încredere în sine al lor. Studiul prezentat de Always în 2017** ne evidențiază faptul că 7 din 10 fete evită să încerce lucruri noi în timpul pubertății din frica de a eșua, iar 8 din 10 fete simt că presiunea societății de a-i mulțumi pe alții și de a fi perfecte este factorul cheie ce contribuie la teama fetelor de a eșua în timpul pubertății. Iar alături de fete, deși într-un procent mai mic, băieții experimentează situații similare.
Admir implicarea Always în susținerea educației și mă alătur pentru că eu sunt una dintre persoanele care consideră că dezvoltarea personală constantă este esențială, dar că primii 12 ani de școală sunt temelia pe care vei construi. Este elementar că ea să fie solidă deoarece va oferi șanse multiple și va deschide noi orizonturi. Și cred că acest mesaj ar trebui să ajungă la toți elevii, fie ei în clasele primare, fie cei care se apropie de bacalaureat.
Always susține accesul la educație de calitate pentru copiii din zonele vulnerabile, impreună cu Teach for România. Susținerea tinerilor să își îndeplinească visul este un angajament pe termen lung, așadar Always continuă campania „Profesorii Încrederii” susținând 6 profesori Teach for Romania să îi încurajeze pe elevi să viseze cât mai departe, să experimenteze și să își aleagă profesiile pe care și le doresc cu adevărat. Concret, brandul donează un procent din încasările de absorbante către profesorii Teach for România care pot astfel să instruiască și să se ocupe de copii. Vă invit și pe voi să vă alăturați pentru că doar împreună putem schimba destinul României și a modului în care se face educație cu cei care vin după noi!
- October 24, 2018