A fi sau a nu fi Digital Nomad
Acum vreo 4 ani am auzit pentru prima dată denumirea de “Digital Nomad” și mi s-a părut interesant conceptul. Cu toate astea, deși am citit mai multe articole despre astfel de oameni, nu am înțeles cu adevărat ce este un nomad digital până nu am întâlnit câțiva. Se întâmplă ca unii să îmi fie prieteni și să fi ales această cale după ce și-au dat demisia din corporații. Am petrecut timp cu ei, i-am luat la întrebări și am analizat dacă mi-ar plăcea să duc un astfel de stil de viață. Încă mă gândesc, doarece văd și dezavantajele printre atâtea beneficii.
Un digital nomad este o persoană care lucrează online și călătorește din diverse locuri ale lumii, pe o perioadă mai lungă sau mai scurtă de timp. Nu are șef, dar are proiecte pentru care este responsabil ca și freelancer/antreprenor. Unii au contracte directe cu diverse branduri sau agenții, alții acționeaza pe platforme dedicate precum upwork sau freelance. Majoriatea joburilor țin de IT, social media, programare și tot ceea ce implică o conexiune la internet, fără necesitatea de a avea întâlniri face to face. Nomazii digital lucrează remote, adică de unde vor, se conectează la un cloud sau la un sistem, preiau taskuri, livrează în deadlineuri, intră în competiție cu alții și își pun la bătaie skilurile avute.
În ultimii ani au apărut o mulțime de siteuri mai mult sau mai puțin credibile care adună comunitățile de digital nomads, academii, traininguri gratuite sau nu și testimoniale ale oamenilor care pot fi definiți ca atare. Un lucru este cert: dorință de libertate a acestor persoane, fie antreprenori, fie creativi, fie pur și simplu dornici să călătorească mai mult, dar să trăiască din ceea ce știu, a crescut extrem de mult. Trăim într-o lume digitală, iar acest lucru se vede și în ceea ce privește schimbările profesiilor.
Nu-i așa că sună tentant să devii Digital Nomad, adică să călătorești în timp ce faci bani?
Pare simplu și comod, dar pot garanta că nu este mereu așa. Sigur că nu trebuie să fii la birou la ora 9, dar poți avea un call pe un proiect în miez de noapte, asta în timp ce prietenii tăi sunt la o petrecere. Există perioade moarte, așadar venitul nu este stabil și poate fluctua considerabil. Cel mai important lucru mi se pare disponibilitatea de a renunța la confortul cunoscut și a te aștepta să te muți mai des, să nimerești o casă închiriată cu probleme sau colegi cu care să nu fii compatibil. Plus, ar fi bine să nu te lege nimic de țara de unde pornești. Iar dacă ai impresia că nomazii digital se distrează continuu, îți dau cuvântul meu de onoare că nu este astfel. Din contră, au perioade mult mai stresante decât în orice companie deoarece nu au nimic garantat. Mai este un dezavantaj, cel puțin pentru mine: pe proiecte nu ai acces la clienți extrem de mari, la bugete imense, oricât ai vrea. Totuși, dacă nu îți e frică de necunoscut, ai ce oferi, ești dispus să muncești și îți place un stil de viață palpitant, s-ar putea să ți se potrivească “jobul” de digital nomad. Pentru mine este încă o întrebare care îmi răsuna în minte: a fi sau a nu fi digital nomad?
- March 7, 2017