5 zile în QATAR – merită să vizitezi?


În Doha am mai avut escală în trecut, dar, niciodată nu mi-am dorit și vizitez. Odată cu FIFA 2022 și multă promovare, am pus această țară pe lista de dorințe. Cumva așteptam ca Doha fie un fel de Dubai, dar nu e așa, deși clar sunt și puncte similare, fiind orașe din Orientul mijlociu. Dar, pot spune în Qatar totul e mai “uman”, mai așezat, mai tradițional, deși merg și ei spre investiții masive în turism, imobiliare și alte industrii, pe lângă petrol. Qatar e mult mai verde, are trotuare, are metrou și linii de autobuz mult mai dezvoltate și bine conectate, e mai puțin aglomerat și nu e invadat de expați precum în Dubai. Totuși, sigur nu toată lumea vorbește engleză, sunt încă multe reguli specifice precum faptul alcoolul nu se vinde decât în baruri sau hoteluri cu autorizație sau în magazine speciale. Am început cu această mică paralelă pentru sunt mulți cei care aleg Dubai pentru o vacanță. Poate găsesc aici o alternativă, mai ales prețurile sunt ceva mai mici. Pentru mine, a fost o alegere super bună, mi-a plăcut absolut tot și vreau las scrise câteva impresii și locuri pe care consider nu ar trebui le ratați.

Ce nu știam e , deși am crezut merg în Doha, am înțeles am fost și în Lusail sau în Katara, alte doua orașe, care, practic, sunt lipite și la doar câțiva kilometri distanță, deci o rămân la Qatar, desi zice Doha.

Există mai multe linii aeriene cu care puteți ajunge în Doha, sigur, cel mai rapid și comod este cu Qatar Airways, dar și Fly Dubai e ok, cu escală în Dubai, cam 10 ore minim în total. În ceea ce privește cazarea, sunt hoteluri de 5 stele la prețuri decente, cam 150 euro pe noapte, dar și opțiuni extravagante precum Raffles. Eu am ales îmi iau cazare în West Bay, adică centrul orașului, aproape de Doha city center mall, dar cred e minunat și pe The Pearl. Partea cea mai bună este faptul au Uber și e ieftin, adică dintr-o parte în alta a orașului va fi undeva la 60 de lei, iar pe distanțe mai scurte cursele sunt cam 20-30 de lei. Cartela pe o zi la metrou e doar 8 lei. Prețurile la supermarketuri sunt similare cu București, iar la restaurante și terase depinde de zonă. Una e mergi la un restaurant într-o zona mai puțin turistică, alta e fix în port în The Pearl sau la Cipriani. Depinde!

Top obiective turistice care merită bifate:

Katara  Cultural Village – este un loc unde poți observa diferite laturi ale arhitecturii locale, moschei, un amfiteatru, plaja, un muzeu al timbrelor, turnurile porumbeilor, dar și spatii moderne precum Galeriile Lafayette. Ai și o zonă de promenadă, cafenele și restaurante, dar și dealuri.  Turnurile porumbeilor au fost folosite în trecut pentru a colecta excrementele de la porumbei și au fost construite pentru a aminti de tradițiile țării și felul în care viața se desfășura înainte de apariția structurilor moderne.

The Pearlinsula construită, similară cu The Palm din Dubai, locul unde poți admira yachturile bogaților, unde ai restaurante de lux, dar și zona în care poți colinda pe străduțele unuia din cele mai frumoase mini cartiere din lume, daca întrebi pe mine. Qanat Quartier este un mix de poduri, clădiri colorate în stil arăbesc, nimic din sticlă, pe canale, similar cumva cu Veneția. Totul mi s-a părut super simpatic aici. Există și scările pian care cântă când pășești, zone cochete cu fântâni arteziene și ceasuri stradale, parte din proiectul Qatar de înfrumusețare a țării. Aici locui o perioadă, mai ales seara, când se aprind luminile, se zărește perfect semiluna Katara Towers.

Raffles Hotel se află între Katara Towers și este un hotel super luxos, cu piscine, design interior fabulos, situat chiar pe malul apei. Cele două intrări sunt accesibile și turiștilor, ba chiar puteți manca și ceva dulce și bea o cafea în lobby, la una dintre cafenele.

Mina District – vechiul port sau actualmente zona în culori pastelate. Cred e preferata mea, pentru poți colinda străduțele și găsești la orice colț un loc numai bun de făcut poze, o cafenea simpatică, un magazin cu produse locale precum oale sau chiar vintage.

Doha Cornichefaleza din Doha are 7 kilometri și este o plăcere mergi, zi sau noapte, adimiri zgârie-norii, palmieri, dar și tot felul de bărci ori decorațiuni precum cea dedicată Fifa, o scoică uriașa, piese de artă.

Doha Sands Beach – a fost plaja unde am mers în 2 zile, la doar 10 minute pe jos de hotel. Costă 65 lei intrarea, cu prosop și o sticlă de apa și… au și vin și bere la bar, spre deliciul turiștilor. E foarte curată, muzica nu bubuie tare, are wifi, deci e minunată.

Muzeul de Artă Islamică – se afla cam la final de Corniche și merită total cei 65 de lei, pentru are o mulțime de expoziții, colecții permanente sau temporare. Mi-a plăcut și aleea până la intrare, dar și faptul de la etaj poți admira clădirile înalte, dar, mai ales, complexitatea de obiecte expuse, de la țesături, bijuterii, arme, covoare, tablouri și multe altele.

Souq Wahifadică bazaarul lor, cel mai mare, pentru mai sunt și altele. orice souq, este construit în jurul unor străduțe mici și înguste, împânzit de magazine mici sau de vânzători ambulanți care comercializează păsări, mirodenii, mâncare, suveniruri, haine și multe altele. Am luat cina aici la unul dintre restaurante, așa am prins și puțin de zi și apusul, iar atmosfera pe zi și pe noapte e destul de diferită.

Muzeul Național al Qatarului cu forma sa unică, parcuri, West Walk – o stradă plină de restaurante și împânzită de qatarezi, deșertul, sunt alte locuri care pot fi explorate. Desigur, exista și golf, paddle, muzeul iluziilor, sky baruri, cluburi și multe alte tipuri de distracții, timp fie. Eu una reveni cândva, mai ales în decembrie au fost cam 28 grade ziua și cam 18 seara, deci temperaturile ideale. Dar, până atunci, sunt curioasă dacă voi ați ajuns în Qatar, dacă da ce v-a plăcut, dacă nu… v-ar tenta? Lăsațimi în comentarii, poate ne inspirăm unii de la ceilalți, pentru viitoare călătorii!

 

 

  • 1
    Share
  • December 13, 2024
-->

Poate te interesează

Ce să nu ratezi în Paris, mai puțin turistic – partea a treia
September 14, 2024
2 zile în Tirana – capitala gri acoperită de culori
June 16, 2024
Câteva zile în Oman (Muscat, Whadi Desert și Wadi Bani Khalid)
April 07, 2024
Culorile Mumbaiului – un oraș greu de înțeles, minunat de explorat!
April 05, 2024
Experiența mea într-un ashram din India
March 31, 2024
Ce să nu ratezi în Paris, mai puțin turistic – partea a doua
November 02, 2023

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *