5 ani de antreprenoriat – 5 lecții esențiale


Luna octombrie este una specială pentru mine, nu doar pentru că este și cea în care m-am născut, dar, și pentru că, sărbătoresc încă un an de când sunt pe cont propriu. În plus, tot în această lună, împlinește primul an oficial și Liberty Digital. Modelul în care funcționez împreună cu echipa mea are cam 4 ani și ceva, dar, mai bine mai târziu decât niciodată, să avem și un nume comun. Nu îmi vine să cred că s-au împlinit 5 ani de când am devenit, inițial freelancer, ulterior antreprenor, pe scurt, de când sunt propriul meu șef, cu toate avantajele și părțile mai complicate care vin odată cu acest statut. Și sunt recunoscătoare pentru toate, pentru reușite, pentru fiecare client și încasare, dar și pentru orice lecție, pentru situațîi complicate din care am învățat mult, chiar și pentru puținele clipe mai grele financiar sau pentru zilele când m-am gândit să renunț. Știu că fară ele nu aș fi fost azi aici, mai dornică de evoluat, de învățat și mai atentă la proceduri, la mine și relația cu oamenii, la comunicare, la îmbunătățiri.

Au fost 60 de luni în care am ales să ofer tot ce am putut mai bun, să îmi văd de treaba mea, să adun niște oameni buni în jur ori să îi las pe alții să plece pe drumul lor, 60 de luni cu multă muncă, dedicare, luat clienți noi, despărțit de alții, cu zile cu 10 ore de muncă, dar și unele când mi-am dat voie să dorm până la 12:00. Iar când mă uit la documentele sau modul de lucru de acum 5 ani, nu îmi vine nici mie să cred cât de multe s-au schimbat. Nu mai sunt nicidecum omul de atunci care nu știa ce face, lă din limite, oferea prea mult gratis. Cu toate astea, cred că acest moment, când am 10 freelanceri în echipă și 5-6 clienți în medie, full service digital, este doar începutul, iar peste încă 5 ani voi privi în urma și voi avea alte revelații.

5 lecții majore acumulate în acești 5 ani de antreprenoriat:

Oamenii

Oamenii suntlupta” principală, dar și resursa esențială, motorul pentru creștere. De unul singur poți face lucruri nebănuite, DAR, doar atunci când îți aduni o echipă în jur vei reuși real să crești. De multe ori a fost greu, uneori frustrant, mai ales când am simțit că am investit în cineva, mul timp, knowledge, iar apoi a ales altceva sau, pur și simplu, nu și-a mai dat interesul. Într-o lume ideală, toți au aceeași determinare și pasiune; în realitate, fiecare are propria realitate, ambiții, obiceiuri, zile mai puțin bune, viziuni. A fost complicat să învăț să am încredere totală, nici acum nu pot mereu, să mai las din control și să deleg task-uri. Am dat uneori prea multe șanse și, dacă am învățat ceva, ar fi să renunț mai rapid la persoane care nu merg în aceeași direcție cu mine. În plus, un antreprenor trebuie să lucreze zilnic la el, să înțeleagă tipare de comportament și de personalitate, să poată fi empatic, să asculte activ. Oamenii din echipă fac diferența și te pot trage în sus sau în jos. Rolul meu este să fiu suport pentru ei, să îmbunătățesc la mine ce pot sau în procese, plus să le ascult părerile și cerințele pentru a vedea cum putem face mai bine.

Surse de venit

Am înțeles cât de important este să ai echilibru în sursele de venit, mai ales când 80% din încasări veneau de la același client care avea 4 branduri, 4 conturi. Când a decis să plece, s-a simțit, mai ales că nu ținea de mine sau de echipa mea alegerea lui, ci de contexte externe. În antreprenoriat trebuie să înveți să pui ouăle în diferite coșuri, care, în caz că nu mai funcționează o parte, să o accelerezi ori, măcar, să te poți baza pe alta. Consider că este greșit să ai doar un client major, ci ar fi bine să existe moderație, plus alte produse de venit pasiv, cum ar fi un training, un ebook sau orice altceva poți dezvolta complementar activității principale a afacerii tale.

Balanța muncă – timp personal

Încă învăț să nu mă mai simt vinovată când îmi dau “liber”. Oricât de pasionat ai fi de ceea ce faci, este în regulăai grijă de tine, să nu te supra soliciți și să știi când să închizi laptopul. Un antreprenor poate cădea ușor în plasa de a munci mult mai mult, mai alessunt anumite lucruri: un apel, un chat, o cafea, un eveniment, când, ce-i drept, nu pare muncă, dar este. Acum ceva ani, acceptam să mă sune cineva nou, în timp am învățat că ajută un email și, dacă fi cazul, setăm și un meet online. Dacă aș fi luat 1 euro pentru fiecare “idee” gratis dată și măcar câte 100 euro pentru fiecare oră alocată cu discuții și trimis o cotație, acum ar fi fost mai bine. Din greșeli învățăm, așa că, sfatul pentru un antreprenor este să își aloce timp pentru a-și încărca bateriile, să realizeze cum folosește timpul și să ia pauze, esențiale pentru a funcționa bine din punct de vedere profesional.

Implicare – gratuități – costuri

Sunt una dintre persoanele care se implică enorm, ceea ce, desigur, înseamnă încarc și iau personal când ceva nu merge. Am înțeles cu anii , paradoxal, cel căruia îi oferi mult de la tine, o va lua de bună pe termen lung și nu va aprecia. Oricât ai fi de dornic ajuți și chiar dacă tu știi poți face un lucru rapid, totul trebuie mapat și documentat pentru ca și clientul sau altă persoană din proiect, înțeleagă ce cuprinde, de fapt, munca respectivă. Sigur, toți mai dăm de la noi, dar este necesară o limită, astfel încât fie o colaborare echitabilă. Tot aici vine și frica de a crește feeuri, deși știi cât oferi și cât ajuți un client. Plata nu vine pentru un lucru punctual pe care tu acum îl poți face cu ochii închiși, ci pentru anii din spate. Așa cum, ideile par gratis, dar nu sunt, ci trebuie băgate la muncă de creație.

Drive și constanță

Dacă întrebi ce înseamnă ai succes... înseamnă un lucru total diferit pentru fiecare persoană. Pentru mine, ar fi am libertatea de a lucra cu cine vreau, de unde vreau, cu propriul program, câștig bine încât îmi permit stilul de viață dorit. Nu fac compromisuri și nu merge la o companie doar pentru bani și stabilitate. Nu păstrez clienți care îmi  încalcă limitele sau nu se aliniază cu valorile mele. Nu lucrez cu freelanceri juniori doar pentru ar fi un cost mai mic pentru mine. Succesul în antreprenoriat ține de drive, fii mereu în căutare de idei noi, de îmbunătățiri și clienți, ramaiîn priză“, ca și cum ești, zi după zi, la start.  Te poți culca pe o ureche, dar la fel vor fi și veniturile tale. Cred antreprenoriatul este un drum instabil cu multe schimbări, în care alegi rămâi constant în joc și înveți în fiecare zi fii puțin mai bun.

Mi-ar plăcea aud și lecția majoră a altor antreprenori, mai jos în comentarii; ce îi motivează facă acest lucru și, de ce nu, poate un sfat pentru viitorii 5 ani care încep acum! avem un final de 2023 productiv și cu mai puțină lipsă de predictibilitate!

Colaborări: libertydigital.ro 

  • 6
    Shares
  • October 17, 2023
-->

Poate te interesează

Lecții din cei 6 ani pe cont propriu, de la freelancer la antreprenor
September 05, 2024
De ce ții cont înainte de a face un website + componentele sale
November 29, 2023
S-a lansat “START în freelancing în digital” – program 1 lună
September 19, 2023
De ce să participi la Training Intensiv Facebook & Instagram Ads
August 09, 2023
Câteva recomandări pentru antreprenori înainte de a-și pune brandul în online
July 03, 2023
Tu cum stai cu STRATEGIA DE DIGITAL pentru brandul tău?
January 21, 2023

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *